Radionica pod nazivom Protezanje je održana 25. i 26. rujna 2017. godine od 17 do 19 h u (bivšem) prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti na Dolcu, te u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci.

Radionicu je osmislila i vodila vizualna umjetnica Mirna Kutleša.

Sudjelovalo je sedam polaznica iz ciljane grupe odraslih treće dobi.

  • 25. rujna 2017. u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti polaznice su imale priliku razgledati originalne radove Slave Raškaj, uglavnom studije i skice biljaka iz njene crtanke koja je dio zbirke slikarstva Muzeja. Pritom, polaznice radionice su upoznate s načinima prikazivanja biljnih motiva specifičnih za određeno razdoblje. S obzirom na loše vremenske uvjete praktični dio radionice nastavio se u zgradi na Dolcu, a ne u parku ispred nove zgrade u Benčiću kako je bilo zamišljeno, ali s biljnim materijalom donesenim s nekoliko različitih gradskih lokacija. Polaznice su prema promatranju crtale i slikale pojedine biljke, fokusirajući se na određeni detalj.

 

  • 26. rujna 2017. radionica se održala u Prirodoslovnom muzeju, gdje smo u primorskom botaničkom vrtu razgledali autohtone biljke ovoga kraja, te skupili ponešto materijala za crtanje. Muzejska pedagoginja provela nas je kroz vrt i upoznala s načinima kretanja biljaka, kao i s načinima prilagodbe biljaka različitim uvjetima. U Prirodoslovnom muzeju su polaznice upoznate s različitim načinima čuvanja biljnog materijala: vidjeli smo herbarije, mokre uzorke i gledali pojedine dijelove biljke kroz lupu. Praktični dio nastavio se crtanjem prema promatranju sakupljenih biljnih uzoraka u prostoru Prirodoslovnog muzeja.

Ostvareni ciljevi:

  • obrađivanje teme iz nekoliko različitih aspekata
  • upoznavanje publike s muzejskom građom
  • upoznavanje publike s načinom na koji se čuva i prezentira muzejska građa
  • ostvarivanje novih iskustava i znanja kroz praktičan rad
  • međuinstitucionalna suradnja

 

Radionica se održavala kao dio europskog projekta Risk Change koji je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Rijeke.

 

cropped-cropped-rc-logo-text-mini.jpg  eu-co-founded-mini  mk_logo  grad_logo

Advertisements